Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kocken Felipe Alperud har skadat sig på jobbet. Han har halkat, skurit av fingertoppen och fått brännskador. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Kocken Felipe: Stress ökar risken för olyckor på jobbet

Publicerad

Den vanligaste orsaken till arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro är att man halkar eller snubblar på jobbet.

– Vi ska ta reda på vad arbetsgivarna gör för att undvika dessa olyckor, säger Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Förra året inträffade 63 dödsolyckor på arbetsplatser i Sverige. Men de flesta arbetsplatsolyckor slutar inte med dödlig utgång.

– Det är viktigt att man arbetar förebyggande och det är det vi är ute och kontrollerar, säger Malin Cato.

Den 2 maj startar Arbetsmiljöverket sin inventering av drygt 400 arbetsplatser i Sverige. De ska fokusera på olyckor på jobbet som leder till sjukfrånvaro på grund av att en anställd har halkat eller snubblat.

Många branscher är olycksdrabbade

Det är vanligt med den här typen av olyckor i många branscher.

– Jag har halkat på en isbit en gång men det var bara att resa på sig och börja jobba igen, säger Felipe Alperud som arbetar som kock i Malmö.

Han har även fått brännskador och skurit av sig fingertoppen på jobbet.

– Det handlar om att ta det lugnt och inte stressa för mycket. Under för mycket stress händer olyckor lättare, säger han.

Kvinnor är mest utsatta

Ungefär vart tredje fall leder till frakturer som benbrott. Även hjärnskakningar och hjärnskador förekommer men i mindre utsträckning, visar Arbetsmiljöverkets kartläggning. Kvinnor drabbas hårdast.

– Det är mycket olyckor inom vård och omsorg och där jobbar också många kvinnor, säger Malin Cato.

På Clarion Hotel & Congress Malmö Live där Felipe är kock arbetar de förebyggande för att undvika skador och olyckor.

– Det är för många aktörer som inte tar ta det här med skyddsronder och risk- och konsekvensanalyser på allvar så jag tycker det är bra att Arbetsmiljöverket gör inspektioner, säger HR-chef Therese Widtfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.