Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går förövarna tillväga för att snärja unga tjejer – hör Amanda på Tjejjouren Dalia i Borlänge förklara mekanismerna bakom sexualbrott som startar i sociala medier. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Tjejjouren Dalia om sexuella övergrepp som startar på nätet: ”Belasta inte tjejerna för det här”

Publicerad

Nyligen dömdes en man av Falu tingsrätt för att ha utsatt ett stort antal unga tjejer för olika typer av sexuella handlingar, bland annat i utbyte mot alkohol.

– Jag är inte förvånad, det här är sådant som vi möter idag och har gjort sedan starten 2018, säger Amanda på Tjejjouren Dalia.

Många unga drabbas av ångest, oro och skam över att ha förmåtts skicka bilder eller utfört sexuella handlingar, via sociala medier eller i verkliga livet. Tjejjouren Dalia som möter unga personer med de här känslorna poängterar att det handlar om övergrepp.

Förövarnas sätt att utnyttja unga

– Det här är förövarnas sätt att utnyttja unga tjejer, det här är inte tjejernas fel. Det ska vi inte belasta dem för, det är förövarna som valt att göra det här, säger Amanda som bland annat håller stödjande samtal på jouren.

Vad ser ni att samhället kan göra för att möta problemet?

– Först och främst är det förövarna som behöver sluta begå de här brotten, men det vi andra kan göra är att prata med barn och ungdomar om internet – vad som är ok och inte ok – och att det finns stöd och hjälp att få för de som utsätts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.