Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Dagens Nyheters reporter Kristoffer Örstadius om den nya granskningen där det framkommer att polisstudenter haft kopplingar till gängkriminella. Foto: TT/SVT Morgonstudion

Polisstudenter stängdes av – hade kopplingar till gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

En polisstudent misstänks ha placerats på utbildningen av gängkriminella. En annan student hade kärleksrelation med gängledaren Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”.

Kort före examen stängde polisen av kvinnorna av säkerhetsskäl, visar DN:s granskning.

De senaste fyra åren har 27 studenter tvingats lämna polisutbildningen. Avstängningarna omgärdas av sekretess, med hänsyn till rikets säkerhet, men enligt uppgifter till DN misstänker polisen att två av dem agerade som infiltratörer för gängkriminella.

En kvinna ska ha planterats på polishögskolan på uppdrag av släktingar tillsammans med ett kriminellt nätverk. Hon klarade de fysiska, psykologiska och teoretiska proven, och godkändes även vid den avslutande säkerhets- och lämplighetsprövningen.

Först när det var dags för examen stängdes kvinnan plötsligt av med omedelbar verkan. Enligt uppgifter till DN var orsaken att polisen misstänkte att hon agerade på uppdrag av kriminella.

Hemlighöll relation

En annan student som stängts av från polisutbildningen hade, enligt polisen, en kärleksrelation med Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”.

Ismail Abdo var gängledaren Rawa Majids, ”Kurdiske rävens”, högra hand i Foxtrotnätverket. När nätverket splittrades blev de varandras dödsfiender, som har resulterat i en hänsynslös våldsvåg i Sverige och utomlands med flera mord och andra våldsdåd.

Om kvinnan sökte in av fri vilja eller ej är inte känt. Klart är att studenten, enligt polisen, hemlighöll sin relation med gängledaren. Även hon stängdes av när polisutbildningen var nästan klar.

”Svårt att upptäcka”

Under den två år långa utbildningen, följt av ett halvårs aspiranttjänstgöring, får studenterna får bland annat lära sig polisens arbetsmetoder, taktik, vapenhantering och kriminalteknik.

– Det är väldigt svårt att upptäcka personer som medvetet söker sig till utbildningen med onda avsikter och gör sitt bästa för att dölja det. Vi kan inte garantera att varenda en som börjar är helt rätt person för uppgiften, säger Ari Stenman, chef vid Polismyndighetens säkerhetsavdelning till DN.

Förra veckan avslöjade DN att gängkriminella värvar polisanställda, bland annat genom sexuella relationer, för att lämna ut hemligstämplad information.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett flertal poliser har delat känslig information med grovt kriminella Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.