Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Morgonstudion avslöjades duons ”comeback”. Hör Leif GW Persson om beslutet att lämna TV4 i videon. Foto: SVT

GW och Kvartoft återförenas i samhällsprogrammet ”Veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft återförenas i SVT:s nya samhällsprogram ”Veckan” med premiär i höst, det avslöjas i SVT:s Morgonstudion.

– En reunion med Leif är oemotståndlig, säger Kvartoft.

Senast ”GW”och Kvartoft gjorde TV tillsammans var för sex år sedan i långköraren ”Veckans brott”. Även nya studioprogrammet ”Veckan” har temat lag och ordning.

– Den organiserade brottsligheten påverkar oss alla och det händer mycket i kriminalpolitiken, säger Kvartoft.

Fokus på förståelse

Förhoppningen är att entimmesprogrammet ”Veckan” ska ge ett bredare grepp. GW vill att tittarna ska få förståelse för de bakomliggande, historiska orsakerna.

– En viktig faktor är att invandringspolitiken ”gått rakt ner i källaren”. Den biten har vi misslyckats med. Vi har åstadkommit ett stark segregerat samhälle och vi hade ambitionen att åstadkomma dess motsats.

Veckans brott var Kvartofts första jobb på SVT. När radarparet nu återförenas har det hunnit gå 14 år sedan de först träffades.

Kvartoft var en av 20 personer på audition för programledarrollen och vann, enligt Leif GW Persson, hans hjärta på ”på goda yrkesmässiga grunder”.

– Jag frågade samtliga vad de skulle ta med sig om vi skulle undersöka en brottsplats ute i terrängen. ”Gummistövlar”, sa Camilla. Äntligen, tänkte jag.

GW slutar på Tv4

Leif GW Persson var fram till nyligen en återkommande gäst i TV4:s Nyhetsmorgon. Men beslutet att sluta där är inte kopplat till ”Veckan”, enligt Persson.

– Det var inte så att jag slutade på fyran för att jag vantrivdes. Anledningen var att jag måste få tid att skriva klart en bok och det här går inte igång förrän till hösten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet: Höjdpunkterna från Veckans Brott. Foto: Fanny Renman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.